wargame.hu

1. vh-s orosz hadsereg

Az orosz 15mm-es első világháborús sereg festéséhez egy érdekes kis kézikönyvet használtam alapul, amelyet 1913-ban adtak ki a monarchia katonai kézikönyveként. Ez az Ausztria-Magyarország lehetséges ellenségeit bemutató kézikönyv sorozatnak a cári orosz haderőt leíró füzete. Ebből megismerhettem az orosz hadrendet, szervezést, sőt, még alapvető kifejezéseket is az „ellenség” nyelvén.

A füzetben színes grafikák mutatják be az egyenruházatot is. Azt is megtudhattam például, hogy az orosz haderőben, csakúgy, mint az Osztrák magyarban, négy század alkotott egy zászlóaljat, és négy zászlóalj egy ezredet. Az oroszoknál a századok is hordtak zászlót, s az egységben hovatartozást a váll-lapok színe, az azokon viselt szám pedig a hadosztályt azonosította be. Ezek persze túl kicsik egy 15mm-es figurán, nem profiknak legfeljebb jelképesen lehet a színeket felfesteni.

ww1_orosz_sereg_09

A háború elején még nagy számban volt lovasság is, de híres limanovai lovasroham után, amelyben iszonyatos veszteséget szenvedtek a magyar huszárok az orosz géppuskákkal szemben, bizony megtanultak lóról szállva is harcolni mindkét oldal lovasai. Bár éppen az oroszoknál, a portyázó, felderítő kozák könnyűlovasság sokáig élt, még a második világháborút is végigharcolták, akárcsak a magyar huszárok.

A kozákoknak pedig – hurrá, végre szinek – kék a nadrágjuk! No és persze az oroszoknál sem viselték a fronton túlságosan is feltűnő hófehér tiszti vagy tábornoki ruhát, inkább bálokra való, de a kozákokkal lovagoló parancsnok a szépség kedvéért azért azt viseli cári seregemben. A kozák csapatzászlót pedig az internetről vadásztam le, és vékony papírra festettem, filccel imitálva bele a cirill betűket.

ww1_orosz_sereg_01 ww1_orosz_sereg_02 ww1_orosz_sereg_03 ww1_orosz_sereg_04 ww1_orosz_sereg_05 ww1_orosz_sereg_06 ww1_orosz_sereg_07ww1_orosz_sereg_08

A figurák a Minifigs-től lettek rendelve, a talpalás a több szabályból szintetizált saját szabályomhoz alkalmazkodva történt.

, ,