wargame.hu

A feketeruhás sereg

Frigyes Vilmos braunsweig-i herceg fekete ruhás csapatai élesen kiugranak a napóleoni kor színes egyenruha-kavalkádjából. A szín az 1806-os porosz vereség következtében földjét és apját elvesztő herceg (akinek apja is ekkor esett el) szimbolikus választása volt, a gyász mellett a elszántságát is jelképezi, hogy a Vesztfáliai Királysághoz csatolt területeit visszaszerezze.

Braunschweigi testőrzászlóalj tagjai
Forrás: Wikipedia

1809-ben osztrák segítséggel egy vegyes hadtestet állítottak fel, amely az észak-németországi, váltakozó sikerű harcok és az osztrák vereség után a csatorna partjáig verekedte keresztül magát, ahol angol hajók vették fel őket. 1810-től angol zsoldban szolgáltak, a „Black Brunswickers“, vagy hercegség nevének (Braunschweig-Oels) kitekerésével „Brunswick Owls“ néven emlegetett csapatot a félszigeti-háborúban vetették be. Napóleon 1813-as vereségét követően a fekete herceg ismét visszakapta az országait, és új, de továbbra is feketébe öltöztetett csapatokat állított fel. Számos braunschweig-i alakulat vett részt az 1815-ös hadjáratban, és Quatre-Bras-nál és Waterloonál súlyos veszteségeket szenvedtek, sőt, maga Frigyes Vilmos is elesett az előbbi csatában.

A jellegzetes 1809-es, lengyeles szabású zubbonnyal ez ideáig még nem készültek figurák. Azonban nemrégiben Jörg Schilling készített 1810-hez, de főleg 1815-höz kiváló gyalogos figurákat. Ezekből egyrészt a kék hajtókás, lószőr csákóforgós testőrzászlóaljat választottam ki, amelyeket a tiszti szalagok vörösre festésével használhatjuk a spanyol hadjárathoz, ezeken kívül a piros hajtókás 1. sorgyalogos zászlóaljat, a sárga hajtókás 2. könnyűgyalogos zászlóaljat, és zöld hajtókás, kalapos avantgarde-zászlóaljat.

napoleon_brunswick_09_infantry napoleon_brunswick_10_infantry napoleon_brunswick_11_infantry napoleon_brunswick_12_infantrynapoleon_brunswick_13_infantry napoleon_brunswick_14_infantry napoleon_brunswick_15_infantry napoleon_brunswick_16_infantrynapoleon_brunswick_17_infantry napoleon_brunswick_18_infantry napoleon_brunswick_19_infantry napoleon_brunswick_20_infantry

A lovas tiszteket, amelyeket Schilling nem gyárt, az Airfix angol lovastüzérségéből alakítottam át.

napoleon_brunswick_24_staff napoleon_brunswick_25_staff napoleon_brunswick_26_staff napoleon_brunswick_27_staff

A Revell brit puskásaiból építettem át az 1810-es vadászaimat (lószőr forgó a csákón), és az 1815-ös Avantgarde-vadászokat (kalapban).

napoleon_brunswick_29_Avangard napoleon_brunswick_30_Avangard napoleon_brunswick_31_Avangard napoleon_brunswick_32_Jager napoleon_brunswick_33_Jager napoleon_brunswick_34_Jager napoleon_brunswick_35_Shutzen napoleon_brunswick_36_Shutzen

A gyalogostüzérség Jörg Schmäling-től, a lovas Bruno Arnal-tól való, az ágyúk a Revell brit gyalogostüzér szettjéből, az igáslovak a Revell hétéves háborús osztrák tüzérségéből, a nyergesek pedig a már említett Airfix tüzérszettből származnak.

napoleon_brunswick_01_artillery napoleon_brunswick_02_artillery napoleon_brunswick_03_artillery napoleon_brunswick_04_artillery napoleon_brunswick_05_artillery napoleon_brunswick_06_artillery napoleon_brunswick_07_artillery napoleon_brunswick_08_artillery

A hírek szerint a HäT fog kihozni braunschweig-i lovasságot, így a gyűjteményem huszárokkal és ulánusokkal erősödik.

Takács Krisztián festésével kapcsolatban még érdemes megjegyeznünk, hogy a feketéhez szárazecsetelésre használt Vallejo Dark Sea Green elképesztő látványos hatást nyújt, amitől a komornak vélhető fekete ruhás figurák megtelnek élettel.

, , ,