wargame.hu

1849-es orosz intervenciós sereg – gyalogság

Az 1849-ben Erdélybe bevonuló orosz intervenciós csapatok magját az V. gyalogoshadtest alkotta Alexander Nyikolajevics Lüders tábornok vezénylete alatt.


(tovább…)

Magyarország hadi helyzete 1849 nyarán

Görgei Artúr születésének 200. évfordulójára időszaki kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállításon felállításra került egy 3x2m-es terepasztal, melyen ólomkatonákból épített seregek mutatják be 1849 nyarának hadi helyzetét a Kárpát-medencében.

(tovább…)

Nemzetőrök az 1848-as szabadságharcban

Az alábbi cikkben a Honvéd Miniatures új szettjét, a magyar nemzetőrséget mutatjuk be.

1848_nemzetorok_03 (tovább…)

Honvéd vezérkar 1848-hoz

A Honvéd Miniatures legutóbbi szettjében (amely a HM-1508 as számot viseli) a magyar seregünkhöz kapunk vezérkart. Hét darab 15mm-es (1:100-as méretarányú) lovas figura található a dobozban, amelyek a szabadságharc híres magyar tábornokait mintázzák. (tovább…)

Moson Model Show 2016

A 2016-ban 20. alkalommal megrendezett mosonmagyaróvári makettkiállításon két kisebb alapterületű diorámát állítottunk fel. (tovább…)

Osztrák vadászok

Az első osztrák vadász alakulatokat a Hétéves háború alatt állították fel. A hadvezetés felismerte, hogy a csatatéren szükség van egy reguláris, jól képzett, de önállóan tevékenykedő lövész egységre is. Ezek idővel egyenruhájukban és felszerelésükben is egyre jobban elkülönültek a sorgyalogságtól. A napóleoni háborúk során már szürke frakkot, nadrágot és nagy karimájú kalapot viseltek. A gyalogságénál rövidebb puskákkal és hosszabb vágószuronyokkal szerelték fel őket. Egy részük huzagolt csövű, kurtályt kapott. (tovább…)

Hírek a Ceglédi csatáról

2014 karácsonya után reppent fel a hír Budán, hogy Ottinger lovas dandárával megszállta Ceglédet. (tovább…)

Osztrák dragonyosok

A dragonyosok a vértesekkel együtt alkották az osztrák nehézlovasságot. Az 1848-49-es magyar szabadságharcban jelentős szerep jutott nekik, valamennyi hadszínterén bevetésre kerültek. (tovább…)

Osztrák tábori tüzérség

A Honvéd Miniatures ötödik szettjéből 3 db 15mm-es (M=1/100) osztrák tüzér talpat készíthetünk 4-4 fős személyzettel és 6, illetve 12 fontos ágyúkkal. (tovább…)

’48-as honvédhuszárok 15mm-ben

A szabadságharc magyar lovassága szinte csak a huszárságból állt. A kis számú nemzetőr lovasságon kívül csupán a cs. kir. hadseregben szolgált huszárezredekre támaszkodhatott a magyar hadvezetés. (tovább…)