wargame.hu

Brit ejtőernyősök a 2. világháborúból

Winston Churchill angol miniszterelnök 1940 júniusában – a németek nyugat-európai hadjáratát követően azonnal – utasítást adott a brit ejtőernyős csapatok felállítására. (tovább…)

Bersaglieri – olasz könnyűgyalogság a sivatagban

A bersaglieriket La Mamora tábornok alapította a piemonti hadsereg részeként az 1830-as években. Később, az olasz egyesítés során váltak az olasz királyi hadsereg részévé.A szó eredeti jelentése mesterlövész. A bersaglierik mozgékony könnyűgyalogosok, akiket külsőleg a széles, kakastollal díszített fövegük mellett a futólépésben tett menet különböztet meg más alakulatoktól. Különösen látványos a bersaglieri zenekarok menete, aki már látott ilyent, soha nem feledi az egyszerre trappolva futó zenekart, függőlegesen az égbe fúvó trombitáikkal. Lenyűgöző látványt nyújtanak! A kakastollat pedig a mai napig a rohamsisak mellé is feltűzik. (tovább…)

A brit 8. hadsereg gyalogsága

ww2_brit_8th_army_01_inf
(tovább…)

Német motorkerékpáros lövészek Észak-Afrikában

A német ipar minden igyekezete ellenére a második világháború kezdetén a hadsereg még mindig igen kis mértékben volt gépesítve. 1939 nyarán körülbelül kétmillió gépjárművével Németország a 15. helyen állt az egy főre jutó mennyiségben. Azonban az 1000 lakosonkénti 23,8-es motorkerékpár-arányával világelsőnek számított. Így a hadvezetés számára adott volt a lehetőség, hogy egy egyedülálló és különleges fegyvernemet hozzon létre. (tovább…)

A brit 8. hadsereg tüzérsége

Az alábbiakban néhány fotót közlünk a brit 8. hadsereg tüzérségi eszközeiről, amelyeket a Battlefront Miniatures gyárt a Flames Of War szabályrendszeréhez.

ww2_brit_8th_army_art_26_bofors

(tovább…)

A német Afrika-hadtest gyalogsága

Az utóbbi időben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Flames Of War nevű, második világháborús szabályrendszer, amelyet a Battlefront Miniatures adott ki a 15 mm-es figuráihoz és járműveihez. Az alábbi cikkünkben a cég által gyártott Német Afrika-hadtestet – pontosabban annak gyalogos egységeit – mutatjuk be.

ww2_dak_14_para

(tovább…)

Royal Kingston Guard 1944

Ennek a seregnek külön története van, egy kicsit olyanok nekem, mint Rejtő Jenő Láthatatlan Légiója, nagyon amatőr módon indultak, de a végére profi kis hadoszloppá nőtték ki magukat, és mindenki hozott még magával valakit a csapatba. (tovább…)

Téli egyenruhás német gyalogság, 2vh.

ww2_teli_ruhas_nemetek_13_arcokAz 1941-42-es és az 1942-43-as, különösen hideg és hosszú tél nagyban hozzájárult a német hadsereg támadó hadműveleteinek elakadásához a keleti fronton. A német katonáknak Moszkva előtt és Sztálingrádban is nagyrészt nyári ruházatban kellett felvenniük a harcot a támadó szovjet hadsereggel. (tovább…)

Flames Of War a keleti fronton ’43 őszén

1943 ősszén Ukrajnában, a déli front északi részén a szovjet hadsereg támadása teljesen kifulladt. Páncélos egységekeik felmorzsolódtak, újakat még nem tudtak felvonultatni. A gyalogság és tüzérség bevette magát a Szjan folyó keleti partján, Kamianka falucskába. (tovább…)

2vh-s német parancsnoki terepjáró

Egy nagyobb, több egységből álló 2vh-s wargame sereghez már illendő parancsnoki járművet beszerezni. A MAC Horch 108 Type 1a járműve nagyon szép, de igen költséges darab, az árából akár 2-3 páncélos is kijön. Éppen ezért kihasználtam a gyártó által nyújtott alternatívát és úgy készítettem el, hogy nyitott és zárt tetejű változatként is használható legyen többféle hadszíntéren, bármely évszakban. (tovább…)