wargame.hu

Hunyadi János serege

Hunyadi János a középkori Magyarország legnagyobb hadvezére, erdélyi vajdaként, majd az ország kormányzójaként óriási hatalmat összpontosított kezében. Ezt teljes mértékben az ország védelmének megerősítésére, a hadsereg erejének növelésére használta. (tovább…)

Napóleon gárda-hadserege

A francia gárda-hadsereg a nagy hadsereg kisebb, elit másolata. A cikkben a Perry Miniatures 28 mm-es fém figuráiból megépített egységeket mutatjuk be. (tovább…)

Napóleon svájci gyalogsága

Hogy kerülnek svájciak Napóleon francia seregébe? 1799-ben volt a második zürichi csa­ta, amikor is Massena tábornok (a későbbi marsall) megverte a Szuvorov vezette orosz sereget. Ettól kezdve svájc francia érdekvédelmi területté vált. Ahogy a többi hasonló státuszú területről, így ezután Svájcból is elkzedtek toborozni katonákat a francia hadseregbe. (tovább…)

Orosz hadsereg a Hétéves háborúban

Az alábbi cikkben a hétéves háború orosz hadseregének 28mm-es figurákból összeállított változatát mutatom be. (tovább…)

Napóleoni osztrák sereg

A napóleoni osztrák seregem Front Rank 28 mm-es fémfiguráiból áll. Az egyenruhákat az Osprey kiadványaiban tanulmányoztam, de nagyon sok internetes oldalon is megtalálhatóak. (tovább…)

La Grande Armée

napoleon_francia_sereg_06 (tovább…)

Francia lovasság a napóleoni háborúk korából

A 28mm-es francia seregemhez szükséges figurákat a Perry Miniatures-től szereztem be. Régebben csak fémfigurákat, újabban fröccsöntött műanyag figurákat is készítenek.

A sokféle napóleoni szabály közül az utóbbi időben a Foundry „Napoleon” szabálya szerint játszottunk többször is. A szabály alapján a gyalogos egységek 24, a nehézlovasok 16, a könnyűlovasok pedig 12 figurából állnak. Ezt egészíti ki a tüzérség és a parancsnokok. Az alábbiakban a francia seregem lovasságát mutatom be. (tovább…)

X. sz-i frank lovasság, 2. rész

A De sagittis… című diorámánk elkészítéséhez nagyszámú lenyilazott frank lovasra volt szükség, hogy megjeleníthessük a frankoknak a kalandozó magyar sereggel folytatott egyenlőtlen küzdelmét. A Strelets Carolingian Cavalry szettjének igen különleges pózokban lévő lovai tökéletesek voltak lelőtt, haláltusájukat vívó, sebzett lovak elkészítésére. (tovább…)

Pun hadsereg

Az egész úgy kezdődött, hogy a 80-as évek első felében szert tettem két doboz Airfix figurára. Napoleoni francia és brit gyalogság volt. Ezek voltak talán a leggagyibb figurák, amikkel életemben találkoztam, de akkor nagyon boldog voltam velük.Aztán szép lassan begyűjtöttem az összes elérhető napoleoni és 2. világháborús figurát 1:72-ben. Nagyon sokat kifestettem közülük, aztán szépen visszatettem a dobozába és nem történt velük semmi. (tovább…)

De miért pont a poroszok? – Napóleon-kori porosz sereg

A kérdést azért kell feltenni, mert köztudott, hogy meggyőződéses bonapartista vagyok. A dolog amúgy is pikáns, mivel az öreg Blücher volt az egyetlen, aki elhatározta, ha elfogja Napoleont, felakasztatja. Valószínüleg a rengeteg pálinka és fokhagyma zavarta meg az elméjét, amit folyamatosan fogyasztott. (tovább…)