wargame.hu

Az 1809-es győri csata

Ez a csata volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó olyan összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt. A János főherceg parancsnokolta IX. hadtest 28997 gyalogosból, 10996 lovasból és 28 lövegből állt, melyhez hozzájött az inszurgensek 10ezer gyalogosa és 9ezer lovasa. A felvonuló francia hadsereg ugyanakkor 41814 gyalogost, 13482 lovast és 144 löveget számlált. (tovább…)

Napóleon gárda-hadserege

A francia gárda-hadsereg a nagy hadsereg kisebb, elit másolata. A cikkben a Perry Miniatures 28 mm-es fém figuráiból megépített egységeket mutatjuk be. (tovább…)

Napóleon vörös lándzsásai

A vörös (vagy holland) lándzsások Napóleon egyik elit könnyűlovas csapata volt. Miután Hollandia beolvadt Napóleon francia birodalmába, a lengyel lándzsások után a császári gárda 2. könnyűlovas ezredeként, 1810-ben állították fel őket, többségében holland katonákból.
(tovább…)

Napóleon svájci gyalogsága

Hogy kerülnek svájciak Napóleon francia seregébe? 1799-ben volt a második zürichi csa­ta, amikor is Massena tábornok (a későbbi marsall) megverte a Szuvorov vezette orosz sereget. Ettól kezdve svájc francia érdekvédelmi területté vált. Ahogy a többi hasonló státuszú területről, így ezután Svájcból is elkzedtek toborozni katonákat a francia hadseregbe. (tovább…)

Bajor gyalogság a napóleoni háborúkban

Sokan el sem hinnék, de a Napóleon korabeli francia hadseregekben nem mindig voltak többségben a franciák. Nem azért, mert maga a fővezér is korzikai volt, hanem a bonyolult és változó szövetségi rendszerek miatt. Napóleon egyik kitartó német szövetségese volt például Bajorország, egészen 1813-ig.

napoleonic_bavarian_inf_05
(tovább…)

Orosz hadsereg a Hétéves háborúban

Az alábbi cikkben a hétéves háború orosz hadseregének 28mm-es figurákból összeállított változatát mutatom be. (tovább…)

Károly Róbert gyalogsága

Árpád-ház kihalása után a Magyar Királyság feudális anarchiába zuhant. Az ország érdekeit és törvényeit semmibe vevő, csak a saját vagyonuk gyarapításával törődő főúri csoportosulások uralták a királyság egyes területeit. Közülük a legnagyobb hatalom a honfoglaló Szabolcs vezér családjából származó Csák Máté kezében összpontosult (Csák Mátéval kapcsolatos érdekesség, hogy a XIX. századi pánszlávizmus szülte elmélet szerint tevékenységével a független szlovák állam megteremtésére tett elsőként kísérletet). (tovább…)

Napóleoni osztrák sereg

A napóleoni osztrák seregem Front Rank 28 mm-es fémfiguráiból áll. Az egyenruhákat az Osprey kiadványaiban tanulmányoztam, de nagyon sok internetes oldalon is megtalálhatóak. (tovább…)

Cári sereg az 1. vh-ban

Mielőtt elkezdtem volna kiépíteni a Cáratyuska félelmetes hadigépezetét, nem sokat tudtam a korszakról, de nagyszerű kihívásnak tűnt az első világháborús wargame ötlete, mert a köztudatban úgy él a korszak, mint a tehetségtelen tábornokok hibájából rendkívül véres háború. Ezért úgy gondoltam, hogy ha egy tehetséges karosszékgenerális – jelen esetben én – vezeti a hadakat, akkor azok majd sokkal sikeresebbek lesznek a terepasztalokon, mint a valóságban. Innen indult az ötletem, még 2008-ban. (tovább…)

Royal Kingston Guard 1944

Ennek a seregnek külön története van, egy kicsit olyanok nekem, mint Rejtő Jenő Láthatatlan Légiója, nagyon amatőr módon indultak, de a végére profi kis hadoszloppá nőtték ki magukat, és mindenki hozott még magával valakit a csapatba. (tovább…)